20130819

maa all saab ka telkida

Suurele saarele esimest korda tulles oli mul suur segadus - nii palju kohti, mida näha ja nii palju asju, mida teha. Isegi see osariigi süsteem oli natuke segane, üks riik ju. Ajapikku selgus, et kõik külastust väärivad kohad on reisisellide lugulauludesse põimitud, nii et kuuled ning näed pilte praktiliselt kõigest, mis väärt külastamist, keskelt läbi, alt üles ja läänest itta. "Oo, lähed sinnasuunas- kindlasti mine sinna ka!". Nii oleme sumanud maa-aluses jões koos krokodillidega, hüpanud hirmuäratavalt kõrgetest koskedest, paitanud rannas hiigelraisid ning piilunud ehakumas, kuidas nahkhiireparved jahile lähevad. 

Üks koht aga on selline, mis oli suutnud end varjata - kõik nomaadid ja seljakotirändurid, kellega oleme muljeid ja sihtkohti jaganud, pole poole sõnagagi maininud Coober Pedy´t. Kohalikus aborigeenikeeles tähendab see "Valge mees augus" või "Valge mehe auk" ja mõlemad tõlgendused on teatud mõttes hirmuäratavad. 


Linnake on väike ja asub poolel teel Adelaidest Alice Springs´i - täiesti kõrbes. Loodus koosneb kiviklibust, mida kohalikud järjepidevalt korjavad, lõhuvad, lihvivad - uhkusega kuulutatakse, et oled saabunud opaalipealinna. Sellest siis see valge mees ja tema auk. See tähendab ka seda, et kogu kõrb on väikeseid kivihunnikuid ja ohtlikke šahte täis - silmad peavad pärani lahti olema, et ellu jääda.
Võite ette kujutada, mis segadus meis valitses, kui me esimest korda neid silte kõrbes nägime.

Mis selle kiviklibukantsi väärt külastuskohana kaardile paneb, on kohalike maapõuelembus - enamus eluamajadest ja asutustest on allpool maapinda. Restoranid, hotellid, elamud, raamatukogu, kirikud - maa all! Ühe korraliku kolmetoalise köögi ja vannitoaga uru uuristamine on sama kulukas, kui maja püstitamine. Ent temperatuur püsib elamiskõlblik täiesti tasuta - mis on oluline aastaringne kokkuhoid. Nii võib kaugelt tunduda, et mis linn, kivihunnikud ja paar maja ainult! Aga lähemalt.. geniaalne! :)
kiriku saab siis, kui maa alla suur ristikujuline urg uuristada

Telekaruum / kaminasaal

Selliseid ilusaid mustreid jätavad endast maha hiigelmaalihvijamasinad, mis kohalikke "maju ehitavad"


Linna ja selle kuumaastikku meenutavat ümbrust saab näha nii mõneski filmis - seal on ringi sõitnud nii Mad Max kui ka Kõrbeprintsess Priscilla, ning Vin Diesel pargib siiani oma ufot seal. Väga ebamaine!





Ma olin täiesti sillas ideest, et kuskil maailmas on koht, kus saab maa all telkida - täiesti arulage ja äge! Seda me ka loomulikult tegime, panime oma telgi maa all püsti. Lõhnas natuke nagu värske krohv, ja kui kuskil eemal, kõrvalkatakombis, keegi norskas või puuksatas, siis see kajas ilusti meieni ka. Õhk liikus pidevalt ja mõnusalt, nii et tõesti - hingata sai ja temperatuuri ei kõigutanud ei päevakuumus ega öökülm.
vastsed uruloomad pesa valimas 

5-8m paksune katuseaken

Beam me up, Scotty

kodu piilub

õhtul hilja, sissepääs

saime, mida reklaamiti! :)

Niisiis, kallid reisisellid - kui kunagi Austraalias seda keskmist teed mööda liigute, tehke plaanitud peatus Coober Pedy´s! Ja kohe kindlasti telkige! Maa all!
Aitäh!

No comments:

Post a Comment