20121025

Bangkokis on täitsa bossid templid

Aasias pidavat nii olema, et need, kes on jala, unistavad rattast, ratturid mopeedist ja mopedistid autost. Autojuhid bussist ei unista, nemad unistavad, et hommikul auto alles oleks. Erinevalt kodaraterikkast Vietnamist tundub siinseil lenksuvendadel unistus täitunud olevat - Bangkokis on koguaeg mingid ummikud. Autoummikud. Niipaljukest, kui me bussiaknast ummikus seistes või bussipeatuses ummikut vaadates nägime, oli tegu ikka meeletu linnaga. Selleks, et selle suuruse ja laiusega lähemalt, ent ummikuvabalt tutvuda, oli kaks varianti - kas peadekohal vuhisev monorail-rong või siis jala. Linnarongiga näeb kindlasti rohkem, ent betoonine, hall esmamulje tegi meist jalamehed. Veetsime paar päeva täis templeid ja vaatamisväärsusi, mis oma puhtuse ja värviküllusega ülejäänud linnast (see on esmamulje, eksole) erinesid.
Neil on Angkor Wat´i koopia!
 Tuleb tõdeda, et võttis kohati ikka suu lahti jah. Esiteks, nende tornide-sammaste-kujude hulk, mis püsti on löödud, ei ole tagasihoidlik!  Teiseks see detailirohkus! Praktiliselt kõik on kaetud värvilise kivimosaiigiga või peenelt miskist kivist-savist valmis nikerdatud. Kõige suurema ala võttis enda alla kuninga loss ühes seda ümbritsevate templitega. Rahvamass oli meeletu - eriti kõrvaloleva 14. sajandist pärit Smaragdist Buddha templi juures. Vau. Tempel oli üüratu, hästi kõrgete sammastega - sees suur saal, saali suur keskel torn ja torni otsas pisike roheline kuju, mis mulle kangesti Yoda´t meenutas.
see on killuke ühest suurest ...ma ei tea misasjast
Anna ootab Kuningat

Smaragd Buddha juures
 Ja muidugi kuningaloss - on ikka kuningale vääriline e. siis räme lahmakas kõrge müüri ja paljude ehitistega (ja tornidega). Ja aednikega! Tai kuningal on lossihoovis väga ägedad puud! /Mida küll kompenseeritakse? :)/
Disneyland, sina siin?
kus-mu-kindad, kus-mu-sall
Väga vahva oli nautida nii religioosset kui ka kuninglikku blingi, aga sellest rohkem jäi miski muu silma.
Enamus Taist on budistlik ning mulle see täitsa meeldib. Meeldib see, et inimestel on iga natukese aja tagant altarid - tänavanurkadel, asutustes jne. Neist möödudes tõstavad nad korraks suletud silme ette käed - ja tundub, et see väike hetk oma hea mõttega, mida nad nii tihti kogevad, peatab hetkeks aja ja korrastab maailma. Seetõttu nad nii chillid vist ongi - Tai on rahulik ja naeratab meeletult! Mõni ime ka, kui nende eeskuju (kellest on niipalju kujusid!) pidevalt naeratab. See jäigi mulle kõige rohkem silma - see nende rahu ja rõõm, mida nad endas kandsid ka templist väljapool. Kuivägasüdantrõõmustavalt erinev ühest teisest igimornist vaimuruumist, kus tähtsaim on peadpidi tuhas püherdades lunastuse anumine!
Zen :)

No comments:

Post a Comment