20130316

ilmateade

ookeanisool päevitab
Meil vaatab õues ringi sügis - tuuled iilitavad nii, et tahaks üha rohkem ja pikemalt sooja teki all keras olla; päike paistab endiselt, ent pealpool pilvi - pilvede all võib vaadelda sadat erinevat tooni tumesinisest helehallini; vihma kallab, nagu sügiseti ikka. Soojakraadid on stabiilselt alla 20-30 vahel. Võiks suisa öelda, et kätte on jõudnud eestimaine suvi - ainult selle vahega, et austraalias ükski kohalik enam eriti ei telgi ja ussid-maod-ämblikud sätivad end talveunne :)  Seljataha jäänud kuud kinkisid suursaarlaste ajalehtedele hulgim loodusteemalisi esikaanelugusid (muidu saab esikaanelt ikka lugeda, mida on Julia Gillard oma noka otsast poetanud või et kes on tublisti kriketit mänginud või et kes kedagi mõrvanud on) - ja olgem ausad, oli ka põhjust. Salvestatud ajaloo kuumim suvi (mis kuulu järgi jätkub Melbourne´i kandis), mis lõi igasuguseid rekordeid - nii kuum, et konditsioneerid lakkasid töötamast ja ning osades kohtades veetisd inimesed päevi vees, sest mujal ei olnud võimalik olla. Suve keskmine temperatuur oli 28,6 kraadi -päevad-ööd kokku! Kohalike sünoptikute sõnul oli ka ookean kuumem, kui eales varem - suve keskmine laine oli 23.4 kraadi soe. Kõige kuumematel päevadel olin ma puu all pikali ja oigasin nagu jääkaru, kes purjus peaga kuumale saunalavale magama on keeranud. Kere oli loid ja pea paks e. ütleme otse välja - nii ilgelt sitt kehv oli olla, et isegi võimlemisest polnud kasu. Kuna siinsed puud-põõsad eritavad kuumuse kasvades üha ohtramalt eeterlikke õlisid, siis pole ime, et nad mingil hetkel plahvatavad. Nii juhtuski - kuskil plahvatas õhk ja sellele järgnesid hiigelpõlengud - isegi Tasmaania, mille suvi eestilikult vesine pidavat olema, lõõmas kogu täiega. Üheskohas kohe niisuguse täiega, et inimesed jooksid paadisilla alla pakku, aga see süttis ka põlema.
 Ja sel ajal, kui paljud põlengute eest pakku püüdsid pääseda, hakkas Queenslandis vihma sadama -ja sadas nii palju, et kinkis kohalikele nii korraliku üleujutuse, et nt Bundabergis tuli 1500 inimest majade katustelt kopteritesse vinnata. (Siinkohal tervitused väikevennale, kes selle linna kuivemasse otsa oskas end sisse seada ;)). Samal ajal nähti merel sellist tormi, mis oma kurjakuulutava näoga ka kodumaisesse meediasse jõudis - päris mega adrelaks võib olla, kui seisad keset tühja merd sellise loodusjõuga silmitsi. vauvauvau!
Need suvised hullused ja orkaanid on nüüdseks vist maha rahunenud - maa ei põle enam ning temperatuurid langevad. Vihma kohta oskan vaid nii palju öelda, et see on väsimatu - Perthis kallas paar päeva tagasi kogu kuu normi 24h jooksul taevast alla. Vot sellised stiihiad meil siis - need muidugi kahvatuvad hiljutise tähelepaneku kõrval, et Eestis on lastel olnud lumi maas nii sügis-, tali- kui ka kevadvaheajal! Ei tea, mida suvi toob? :)

No comments:

Post a Comment