20121208

Busselton Jetty

Seda, et Busseltonis üks sadamasild on, mida kohalikud (ja ka meie) jetty´ks kutsuvad, on mul vist õnnestunud mainida. Jettyl on paar omadust - näiteks rööpad, midamööda sõidab väike rong! Kohe täitsa lõppu välja, ja tagasi ka!
rööpad
näete!? rong eest!
küljelt / kohati kisub seal Jettyl kitsaks
tagant!
 Tavaline kohalik hing sattub siia selleks, et kas õng või siis oma päiksekuum kere vette heita. Või et tervisekõndi teha või veidi ameleda, kõik vereringet utsitavad tegevused! Turistid käivad rongiga sõitmas - ja sõidavad täitsa lõppu, 1,8 km kaugusele. Sadamakai on nõnna pikk, sest alles nii kaugel kaldast on ookean viimaks ometi 8 meetri sügavune, ehk siis - sinna said suured laevad kauba järgi tulla. Laevad ei käi enam ammu ja vahepeal läks see lõunapoolkera pikim puidust sadamakai korralikult põlema ja sai ka ühe  mehemõõtu tormi käest haledalt peksa - nüüd on ta enamuses betoonist ja tuultesuuna tõttu äratuntava jõnksuga. Et mida see rong sinna sõidab? Noh, esiteks, eks turistid tahavad ka amelungis kaasa lüüa. Aga teiseks on seal, päris lõpus, üks tünn - 15 meetrit kõrge/sügav ja ulatub ookeanipõhja välja! Ja tünnil on aknad ja trepid ja giidid ja poeke ka! Ehk siis - veealune observatoorium! Selliseid on maailmas kaheksa tükki ja põhimõtteliselt on kontakt audiovisuaalne - läbi akende avaneb lummav vaatepilt sadamakai korallidega kaetud sammastele ning nende vahel ujuvatele kaladele; lisaks on kuulda, kuidas suuremad lained tünni kumisema panevad. Ja giid lasi meile helikandjalt krevetihäält. Jah, ma olen nüüd lõpuks sellevõrra targem ja ilusam, et ma tean, mis häält teevad krevetid! 
Muideks, kalad hulbivad niimoodi kahekesi koos, et kiskjakala silmis mitte kalamoodi välja näha.
Korallipostid
suure tõenäosusega on siin pildil ka mõni kala
alle-aa, mets ja maa
õnnelikud turistid
tünni alumised korrused 
kahe ilma piiril
 Eriti vahvad järgmised aspektid, saage tuttavaks: 1) giid, kes meile loengut pidas, peab(!) kord nädalas tünni aknaid pesema - väljastpoolt, sukeldumisvarustusega! Äge! 2) ekskursioon maksab 29.90 per kärss, aga meie väga khuul ülemus, kuulnud me plaanist seda asutust külastada, korraldas meile prii sissepääsu - kuna kliendid niikuinii küsivad, et mis seal lõpus on ja et kas tasub minna, siis me peame teadma, millest räägime. Jah, tasub küll! Ja aitäh! 3) ma olen varem kreveti häält kuulnud! Siis, kui Ningaloo korallide vahel kaameraga kalu taga ajasin, salvestus see hääl "lindile" - selline isemoodi pidev praksuv prigin-prõgin-pragin. Siis arvasin, et tegu on soolakristallidega, mis päikse käes paukmaisina lõhkevad, aga ennäekuule - krevettide territoriaal / jahi /  kaitsehüüd hoopis! Kuulake ka! 3b) muideks, see, mida nende kohta selle lehe lõpus kirjutatakse, on päris üllatav! 4) ma kavatsen neid aknaid väljaspoolt näha - nii vabasukeldudes, kui ka ballooniga! 5) rongiga saab tagasi ka! Punkt, lause lõpp.
Leidke pildilt meie töökoht :)
 Aitäh!

No comments:

Post a Comment