20131006

Lubatud hailugu

Haid söövad inimesi! AAAAAAAA! See on üks populaarseimaid teemasid, mida sukeldumisinstruktorid käsitlema peavad. Ega eriti ei kipu ju tõesti vette, kui lapsepõlvest saati oled multikatest ja filmidest näinud, kuidas ookean ja hai kokku käivad. Uudistesse saavad ka tavaliselt need lood, kus mõni surfar jalast või peast ilma on jäänud. Niimoodi arvasime meiegi, kui soolasemates vetes hakkasime kondama, et vaevalt  nendega kohtumine erilist rõõmu pakub. 

Nüüdseks oleme neid hulgim näinud ja tundub, et see, mis räägitakse, on tõsi- haid on nagu kõik teised elusolendid - uudishimulikud ja natuke arglikud ja üldjuhtudel saab täitsa mõnusasti koos eksisteerida. Kui neid nurka suruda või neile pikalt pinda käia, siis näitavad nad hambaid, aga üldiselt eelistavad nad endast väiksemaid elukaid - kalu ja lapsi :)

Kokku on haisid ligi 500 liiki; väiksemad paarikümne sentimeetrised ja suurimad - vaalhaid - kuni 12 meetrised. Kõikidest neist liikidest on teadaolevalt inimese enda tavamenüüsse lisanud 4 - ma ei hakka neid nimesid tõlkima - great white, bull, oceanic white tip ja tigershark (a ei, proovin ikka tõlkida - mõrtsukhai, pullihai, ookeani valgetipp ja tiigerhai:)). Mõnikord eksivad oma kalarajalt ka teised liigid, ent need juhtumid loetakse tavaliselt haipoolseteks apsakateks. Aastas süüakse ära umbes 10 inimest. Üldiselt arvatakse, et helkivad ehted ja vees pritsimine suurendavad võimalust elamuse võrra rikkamaks saada. Ja et tumeda kalipsoga surfarid meenutavad hülgeid, mis on suuremate haide põhitoidus, siis see on ka põhjuseks, miks paljud lainetesse jäävad (külapeal räägitakse, et neile kalipsod ei maitse, seega hammustavad tavaliselt ainult ühe korra). 

Lõhna tunnevad nad hästi - eriti vere lõhna. Kuidas täpselt see asi neil käib, et mitme kilomeetri taha keegi veretilgamaitset suudab tajuda, ma päris hästi aru ei ole saanud. Mägic! Lisaks tajuvad need suurepärased olendid elektrivõnkeid, mida kõik elusolendid toodavad ja välja saadavad (poodides on müügil haipeletajad, mis edastavad neile ebameeldivaid võnkeid). Ehk siis, peilivad elusagedusi! Parim viis on jääda rahulikuks ja loota, et taga aetakse ainult neid, kes põgenevad. Aga kui jama korralikult  majas, siis pidavat aitama, kui end järsku hästi suureks teha / vastu nina kopsata / silma lüüa. Loodetavasti keegi neid taktikaid kunagi proovima ei pea ja saavad rahulikult neid imelisi tegelasi jälgida.

Ma ei tea, mida haid meist arvavad. Arvestades, kui palju me neid tapame, mitte just kõige paremini. See, et nad põhiline populaarses fish´n´chips´is kasutatav kala on, on arusaadav - suur kala ju! Aga see, et neid täiesti ebanormaalne hulk ainult uimesupi pärast tapetakse - nii tapetaksegi, et püütakse kinni, lõigatakse uimed ära ja kalakorjus visatakse vette tagasi, kus ta upub (enamus hailiike peab hingamiseks pidevas liikumises olema), on päris haige. Erinevad leheküljed annavad erinevaid arve, aga need kõik kipuvad jääma saja ja kahesaja miljoni vahele. Sada miljonit haid, et pilukad saaksid oma sudust hämarais linnades "vähivastast" uimesuppi lürpida!  

Kes nüüd end sissejuhatavast referaadist läbi on närinud ja tublilt ikka veel siin blogilehel viibivad, saavad tasustatud kahe videoga, mis lõpuks internetti üles said (Austraalia ja internett on nagu neandertaal ja ragulka kada, ausõna!).  Esimeses teen ma täpselt seda, mida üldiselt mõistlikuks ei peeta. Tegu on valgetipp-riffihaiga, kes on selline häbelikumat ja rahulikumat laadi tegelane. Asukoht on ikka Exmouthi Navy Pier, kus kalastuskeelu tõttu ükski kala nälga ei tunne. 
Kui oma 32 sünnipäeval koju helistasin, sain papsilt pika loengu :) Soovitan soojalt kõigile! Paid, mitte loengut :D Kui ma veest välja läksin, siis arvasin, et ossa, see oli nüüd küll veealune tippudetipp! Aga tunnike hiljem läks veel põnevamaks:

Uskumatult äge! Jätke siis meelde, et haide uimed on paitamiseks, mitte supipaksuks loodud!
Aitäh! 

No comments:

Post a Comment