20110921

Kii-be, kii-be, kii-be!


Ennäe, inimesed armuvad ja soovivad ühteheitmist ka siinmail püha liiduga tähistada! Restoranis töötades olen sattunud kahte pulma. Inimeste jootmise-söötmise kõrvalt jääb aega ka kodanikega suhtlemiseks ja kohaliku pulmakombestiku tundmaõppimiseks.
Austraalias abielluvad inimesed armastusest - ikka mees pintsakus ja ikka naine valges kaunis tüllis. Kohal on sõbrad-sugulased, tehakse pilti, juuakse õlut ja mojitot, lastakse erinevatel roogadel heamaitsta ja ...alguses mõtlesin, et heakene küll,  meil peetakse ka vahest bankettpulmi. Aga kohalikud kinnitasid, et selline ongi üks korralik pulm:
·         laulatus rannas ja grupipilt.
·         saali saabuvad külalised ja hakkavad püstijalu melutama.
·         muusika mängib vaikselt - seesama netiraadiokanal, mis meil iga päev mängib.
·         melutamise katkestab pulmaisa, kes nimepidi tutvustab saabuvaid pruutneitsisid ühes nende kaaslastega. Aplaus.
·         tund melutamist.
·         aplausi saatel saabub pruutpaar. hakkab melutama.
kantrivendadel on statiivi küljes klaasihoidik. 
·         u tund hiljem teatab pulmaisa, et aeg on kuulata äia kõnet. kuulatakse. aplaus.
·         esineb bänd. laulab tuntud lugusid - enamus kurblikud ballaadid a la chris isaac´i wicked game. kantrivõtmes.  inimesed tantsivad. ühe tantsu ajal toimub ka avavalss.
·         pulmaisa palub tähelepanu - veel kaks kõnet.
·         jätkub kantri.
·         kella 9 ajal saab kooki.

·         kella 10 ajal kogutakse piigad, kes juba/ veel priimad, aga saadaval, kokku ja pruut viskab neile pruudikimbu. aplaus. natuke veel melutamist ja siis moodustavad külalised kätest kinni hoides koridori - natuke nagu "Kes aias". See tunnel / koridor algab tantsuplatsilt ja lõpeb välisuksel. Kisa ja ergutamise saatel lahkuvad vastne mees ja naine mööda seda rada oma iseseisvat elu elama. Hõissa.
·         veel natuke kantrit ja tantsu.
·         kell 11 on baar suletud ja inimesed lahkuvad - tänades ette ja taha, kuna pulm oli väga hästi organiseeritud ja läbi viidud. It was amazing! Very well done! Thank you so much, it was the best wedding ever!

Vot nii. On alles kombed - või siis nende puudumine. Kibe ei olnud kellelgi ja kui ma neilt mängude kohta uurisin, siis imestuti ikka väga - mängud, ja pulmas?  Teistmoodi, eksju? Samas, ehk ongi nii, et kui muidu vaikne ja tasahilju käivituv eestlane suudab pulmas esimesest taktist teisele inimesele naeratada ja suisa valjul häälel hõisata, siis toimub ka muidu avala ja lahtiselt suhtleva austraallasega samaväärne metamorfoos? Kas põhjuseks on pulmas hõljuv armumaagia, mis kõik "ära teeb"; või on siinsete elu niikuinii nii trillalallaa-trullalallaa, et mis seal peol siis enam hõisata, läheb veel naba paigast; samas kui meil näeb ilu ja rõõmu nii harva - mis Sa seal sääskedest söönuna ikka kartulivao vahel hõiskad, endal selg kange ja saabas porine - ehk siis, kui vahel harva saab, siis on ikka tarvis pikka lauda ja sülti ja mitut päeva?  Armastus on inimesele nii või naa hea, aga kinu piab ka saama ju!
1:0 meie võit.

Kibe!

No comments:

Post a Comment