20130613

Erosioonibossid I

 Kui Austraalia peale põõsaste ja avaruste veel millegagi eriliselt silma torkab, siis on selleks erinevad kivimürakad. Tõeline kivipallurite ja -kuningate unistustemaa! Kivid on tavaliselt igivanad (üllatus, eksole), enamasti punaka tooniga ja kas siis graniidist või liivakivist. 
 Tänase postituse staarid - Murphy´s Hay Stacks e Murphy heinakuhjad - elavad Lõuna-Austraalias, 1,6 km kaugusel Flindersi maanteest ning on tõelised Looduse meistriteosed, mis tekkisid ca 1,5 miljardit aastat tagasi 7 kuni 10 km sügavusel maapõues ja valati ligikaudsesse vormi umbes 100 000 aastat tagasi, kui nad pinnale suvatsesid vupsata. Täiendav töö on sest ajast saati käinud - päris äge, mida tuul, päike, sademed ja paar keemilist protsessi, mida ma veel ei mõista, korda suudavad saata! Erosiooni üks tippteostest - seda kindlasti!
 Kohalik legend räägib, et kunagi ammusel ajal olla iirlasest põllumajandusspetsialist bussiga sealt lähedalt mööda sõitnud ja vaimustunult täheldanud, et ossa, kohalik põllumees on ikka korralikult maad harinud ja tänu sellele nii suured heinakuhjad suutnud toota. Põllumehe nimi oli Murphy ja sealt ka see nimi. Seda, kui palju iirlased pubides rallivad, teavad kõik - ja nii ei kahtle keegi, et just härjapõlvlase geenidega kodanik on suuteline kivimürakad heinakuhjadega sassi ajama. 
Andke aga aega, küll siis näete, mida tuul müürile teeb, eksole :)
Aitäh!

No comments:

Post a Comment