20100218

mek tep

etskae, veebruarikuine aprikoosi6is!






kui plaanis oli minna kooli ja anda tundi, kylastada kellegi kodu ja juua bazaaril meestega teed, siis koolis on k2idud ja tunnis viibitud.
nii veider, kui see ka ei ole, siis tundub, et viimane osa oli kirjutatud nostalgiav6tmes v6i pyyuga 2ratada koduigatsust.
k2isime vaatamas ilusaid tomateid ja kartuleidhiigelsuures kasvuhoones, enne mida olin j6udnud hommikul naaberagulis joostes surnuaeda j6udnuna teha olulise t2helepaneku - neil on hauakivid nii p2itsis kui ka jalutsis.
Tee viis meid Meliki kodukylla, kus 6itsesid virsikud ja oli ka pisike kool, mida kylastasime. Nii kreisi, kui see ka pole, olid seal liitklassid, kui v2lja arvata 1. klass, kus 6pib 11 6pilast ja 6petaja oli noor mees nimega Abdullah :)
klassi sisenedes l6i n2kku suitsupahvakas - igas klassis on burshuika ning see klass, kus lapsed juba ootasid meid, ajas ahi sisse - akna avas 6petaja ja siis selgines ka pilt. lapsed olid nagu lapsed ikka, kuigi kasvult v2iksemad. aga muidu t2itsa r66msad ja uudishimulikud.
nende koolip2ev algab kell 830 ja neil on iga p2ev 6 40min tundi, vahekad on 10 min ja enne viimast tundi saavad nad 1h lihtsalt chillida ja palli taguda. ja kuus tundi on neil esimesest kaheksanda klassini.
paar p2va varem, kui kylastasime t2iskasvanute k2sitöö(haridus)keskust ja seej2rel veel hariduseta naiste koolis asuvat lasteaeda (k6rvaltoas 6piti juuksuriks ja veel tuba edasi 6mblejaks), sain m6nusa yllatuse osaliseks, kuna sealsed lapsed n2gid 4-5 a v2lja, kuid tegelikult olid 6-7. ilmselgelt j6uab iga nendeni teisiti, kui meieni, nad on alguses pisi-pisikesed, siis 7a l2hevad kooli, 8 a hakkavad suitsetama ja kiiresti kasvama, 10 on vuntsidega ja edasi ei saa enam aru, aga ma arvan, et tegu on noorte inimestega. need, kellele olen pakkunud 20, on 15, 28 = siin 35ga ja 35 on minu silmis juba 55. aga vanad inimesed on v2ga ilusad, nende n2ojooned ja nad isegi on kuidagi... paremini s2ilinud.
ka Meliki vanavanemate haudadel olid kivid m6lemas otsas ning ka maa all s2ilivad nad arvatavasti teisiti - ilma pyhap2variieteta, sidemesse m2ssituna. sealt edasi said kodanikud meliki kodumaja hoovis oodata, kuni me Serdaga kohalikult naiselt naani k2isime ostmas - memm tegi neid selles traditsioonilises ahjus, millel on peal avaus, millest Sa paned n2taki taigna kuumale seinale ja paari minuti p2rast on minu k6hulihaste suurim vaenlane, kohaliku toiduse p6hiline alustala naan valmis. neid ahje on igal pool, getos on nad kortermajade vahel k6nniteedel jms, see rahvas juba oskab end ise toita ja ka ellu j22da. kuna olin algusest peale soovinud minna postkontorisse, siis naljaviluks juhatati mind kanalasse / pisikesse lauta, kus lisaks kitsetalledele oli terve parv lumivalgeid tuvisid. WOWOW. naani nautisime kohaliku tee ja juustuga, mille pikantset olemust iseloomustaksin eelk6ige lehmapersemaitselisena.

eile 6htul oli tyrgi kultuuri6htu ja mina, kes ma hindan oma aega v2ga k6rgelt, j6in p2rast tunniajalist ootamist ilmselt oma senise elu hinnaliseima kohvi. see oli muidugi vaimuavav syndmus, mis viis mind suure sammu kivide mysteeriumi lahendusele l2hemale.
hommikul joostes möödus meist s6jav2ekolonn soomusauto ja kastideviisi s6duritega, kena meenutus tööteest.

pildid lisan siis kui m2lupulga yles leian.

No comments:

Post a Comment