20110720

tühjasukasääremaa

Siinne töörinne on ikka üle prahi. Mulle meeldib see, et töö eest makstav packeri-palk, mis kuulub madala hulka, on ikkagi selline, et Su päevasi esmavajadusi katva ostukorvi maksumus ei ületa kahe tunni palka. Kui lisada väljamineku hulka veel majutus, siis jääb veel niipalju üle, et saab öelda "Ongi kombes!".  
Miskit jääb iga päeva lõpus alles - selle saab siis investeerida millesse iganes - kes ostab suitsu (ilgelt kallis), kes juua (kallis), kes mängib maha (väga levinud, hobused jooksevad siin vist 24/7 piki ringi). Kohalikel jääb veidi rohkem alles, kuna sissetulekud on suuremad (saavat/d sama töö eest kõvasti rohkem). Enamusel inimestel on jeep ja kui asulast maanteele sattud, siis igal teisel - kolmandal autol on taga kas paat või haagismaja. Mõnel on taga haagismaja ja paat auto katusel, selliseid leidub ka. Ühtegi paati järelhaagise katusel ei ole kohanud. Veel. Seega - maa on suur ja inimesed kasutavad usinasti erinevaid võimalusi selle uudistamiseks. 
Mulle tundub, et kapitali ümberpaigutamisel põhineval majandussüsteemil pole tegelikult vahet, palju inimestele raha kätte antakse - kuniks nad selle ringlusse tagasi panevad. Ja panevad ikka küll. Ülejäänu - mis paadist ja hobusest ja prügiveost ja uuest kantriplaadist üle jääb -  investeerivad arvatavasti nendesse kirstufondidesse, mida telekas söögi ette ja alla reklaamitakse. What will happen to you when you die?

Et aga jätkuks tööd, siis saab suitsu ja jeepi ja paadiga veele ja siis veel kirstu ka - ja kõik, mis üle - saab panna fondi või korjanduskarpi. 
Ühesõnaga, mulle tundub, et kuniks kõik on rattas jooksmas, liigub masin täiskäigul edasi ja selle nimel on enamus meist rakkesse pandud. Miks me enda energiat sellele masinale kingime ja kuhu ta läheb ja miks läheb ja kelle soovil ja ja kuidas ta kogu maailma enda rattasse on suutnud koondada ja mis see masin üldse endast kujutab ja kas masin üldse eksisteerib - tundub, et seda tahan ma teada. Et mis imelik masin see olla võiks? Lihtsalt - vahest tahaks oma jooksused sukasääred jalast võtta ja rattalt maha astuda ja kõrvalt seda ringlust vaadata. Oleks tore. 

No comments:

Post a Comment