20110819

broome broome pow

see on broome 

Broome´i saabusime kolm nädalat tagasi ja see India Ookeani Pärlipärnu on meid ilusasti omaks võtnud. Siinsed 12000 elanikku kogevad aastas kahte aastaaega - kuiva ja märga. Kui on märg, siis sajab - vilistab - üleujutab - müristab ja tänu taifuunidele võib ookeanis surfamise eest kohtukutse saada. Siis ujuvad siin ka molluskid, mis panevad sellise siraka, et oled  koomalaksuga kas põhjas või haiglas - hoovus otsustab. 
Kuival ajal paisub populatsioon 60 000ni ja siis saab kogu see mass loksuda üheskoos ajataktis, mille kohta  siinkandis öeldakse Broome Time. Aeg voolab siin märkamatult. Ja paljud jäävad seetõttu siia kinni - nii, nagu muistendeis, et  lähed korraks maapõue lõbutsema ja kui päev hiljem koju saabud, on lapsed suured ja aknaraamil vahetab ruutu uus Jüri. 
Town Beach Market
Lõksu on siia tõesti lihtne jääda  - poolsaarel asuv Broome pakub kahte randa, Cable Beach ja Town Beach. Viimases käiakse kolmel korral kuus vaatamas, kuidas Kuu ookeanist tõustes endani Kuuraja joonistab. Austraalia turismiametnike ja nende mahitusel selleks puhuks kohale voorivate puhkekondsete arvates on tegu millegi enneolematu ja erilisega. Sel ajal toimub ka õhtune linnaranna turg, mis on mõnus laadataoline simman, kus pillimees teab täpselt muusika katkestada, et kõik kõrval rannakünkal olevas surnuaias oma fotoaparaadid välgurešiimile seadistada saaks. Jah, siin pildistatakse Kuud välguga. Tehnika lihtsalt areneb nii kiiresti, vaijummel. Muideks, Kuu tõuseb megakiiresti ja praegu, perigees asudes, sarnaneb ilusale hiigeljuustukerale.
It´s raining men / Cable Beach
Kaablirand sai kunagi hakkama sellega, et ühendas Au kaablitpidi Indoneesiaga. Rand on 22 km pikk ja väga ilus! Ujumas saab vabalt käia, kuna haisid pole - krokodillid lihtsalt söövad nad enne randa jõudmist ära. Rannaliivale joonistavad lisaks inimeste jalgadele jälgi veel kaamlid oma kapjadega ja autod - võimalus autoga randuda on siin nii levinud, et kaldast alla liivale viivad kohe seks otstarbeks ehitatud teed. Autost väga kaugele ei saa aga minna, kuna tõusu-mõõna kõrguste vahe on maailma suurimaid - umbes 9 meetrit. Lisaks loojub Päike siia randa. Loojang on tõeliselt maaliline - paari minuti jooksul kukub suur päikeseketas mulksatades horisondi taha laintevoogudesse, kinkides taevale imeilusa värvidemängu, mis peegeldub vastu nii ooekanipinnalt kui mõõnamärjalt liivaribalt. Ühesõnaga, see on parim aeg jõuda tagasi õhtuselt rannajooksult, et vette hüpata -  kui just tööl ei pea olema.
kameelid
Tööl käime me koos Nicole´ga samas kohas - ühes restoranis, mis asub .. sealsamas rannas, otse kaldaäärel. Kui klientidega jutustamise, taldrikutassimise ja kahvli-noa poleerimisega hoolega tegeleda, võib hetkeks pilk eemale libiseda sinisest taevast ja veel sinisemast veest. Veest, kus paar päeva tagasi ujus ja hüppas mitmel korral välja hiigelsuur vaal!!! Saate aru, "Mul oli tööl akna taga vaal!"!!!! Nagu mingis Discovery või NatGeo sarjas!!! WHOAAAAAA! Külalistel jäid kalmaarid kahvleil õhku rippuma, kelnereil saamud soiku ja kokad tulid köögisügavusest välja, et seda looduse kingitust ammulisui imetleda. Tõesti - WOW!!  Ja me olime mölemad sel hetkel tööl. Suht talutav :) Aitäh!!!  Imetlege ka seda rõõmu ja ilu, kaamera on meie tööposti katusel.  
erosiooniboss / gantheaume point
Ahjaa. Poolsaare mõlemas küljes on rand, seda juba teate. Otsas asub aga majakas ja see, mis kunagisest kaljust on erosiooni tõttu alles jäänud - rahnud, mida noolib laine ja paitab tuul. Kui mõõn eriti madal juhtub olema, saab kaljurahnude pealt alla veepiirile turnida. Ja 165 miljonit aastat vanu sauruste jälgi imetleda.
165 miljonit aastat evolutsiooni = 2 lisavarvast
Lisaks kõigele sellele eespoolkirjeldatud ilule-võlule peidab Broome endas veel nii mõndagi põnevat ja pakub päris palju avastamist - varsti jagan luureandmeid.

Seda kirjatükki ei ole kohalik turismiarenduskeskus toetanud. Aga võiks.
Aitäh!

No comments:

Post a Comment