20110801

flipperzeit

Kui me autojahil käisime, oli tagasiteel vaja öömaja leida. Monkey Mia jääb küll maanteest veidi – 160km – eemale, ent on seda väärt. Asub ta suurest teest eemal, Suure Saare läänepoolseima poolsaare otsas ja seal on teeke, mille tipus troonib väike laagriplats, millel paar kämpingut, hotell, basseinike, tennisväljak ja hästi suur parkla, mis on tulvil autosid täis. Inimesed tulevad sinna vabatahtlikult ja väga ilusal põhjusel –nimelt saab seal delfiine näha. Igal hommikul tulevad mõlemad – ja tulevad nad mitu korda – ja nii juba üle 50 aasta.  Ma arvan, et alguses oli selline maa- ja veeinimese vaheline side uskumatult maagiline: kauge ja kõrvaline helesinine abajas, kus pisikese asumi võrgutõmbamisest soonilised käed andsid  ja merepäiksest pilus silmad jälgisid, kuidas neid toitva uskumatult kauni ja võimsa veteilma müstilised saadikud kostil käisid.  
monkey mia
Need aerodünaamilised ja mõnede väitel telepaatilised lihastorpeedod käivad siiani rannas – ja seal on võimalik neid tervitada. Isegi toita! Ilm oli sompus ja veidi vihmane, kui ma hommikul sellele imeilusale  rannale liginesin  ja esimeset korda elus delfiini nägin. Elusat ja piireteta vees olevat delfiini, kes läbi vee mitte ei uju, vaid näikse voolavat! Neid oli mitu, nad olid superkreisilt ägedad ja nad olid kohe-kohe lahkumas.
iga päev on neljapäev
Söötmine toimub nii – päeval ostad sissepääsupileti rannapargialale, see maksab umbes 8 $, ja sätitad end  toitmisgruppi. Hommikul 7 ja 12 vahel tulevad delfiinid kolmel korral. Grupp ootab kaldal ja Dolphin Specialists, panged käes, seisavad põlvini vees. Toidavad delfiine ja siis valivad grupist inimesi, kes saavad kala pihku ja ulatavad selle edasi augupeale. Ja  õnnelik on see, kes valituks osutub - enamusele jääb mälupildistamise ja fotografeerimise rõõm.
Denham - AU läänepoolseim linn
 Looduseimele küllasõit on vist selle asja nimi ja see on paljudele suurepäraseks viisiks kogeda midagi nii lahedat ja ägedat – ja kindlasti seisab nii mõnelgi perel tagasijõudes ees juntsu tudukambri seinte flipperiteemaliseks tapetseerimine. Ja see on nii hea nii mitmel põhjusel.
just another corner
Minu kohtumine jääb aga veel tulema – ja eks ta juhtub mingil loomulikumal hetkel ja loomulikumas keskkonnas, ilma pileti ja suure turistigrupita, etteteatamata ja hästi loomulikult. Ma kohe tean seda J

No comments:

Post a Comment